Kunstgebit informatie

Wennen aan het nieuwe kunstgebit

Door veranderde vormgeving van het gebit en van de tanden en kiezen die elkaar anders en vaak eerder raken, kan het nieuwe kunstgebit in het begin wel ongemakken geven. Veel gehoorde klachten zijn; moeilijk kunnen kauwen, moeilijk praten, slissen, spieren van het gezicht en wangen zijn gevoelig en gevoeligheid van de kaakgewrichten.
 Heeft u veel problemen met uw gebit? Bel dan naar Dental Techniek Groningen. Wij zijn er niet alleen om uw nieuwe kunstgebit te maken, maar ook om nazorg te verlenen. Juist in deze moeilijke beginperiode moet u niet schromen om de telefoon te pakken en een afspraak te maken om de problemen op te lossen. Hoe sneller u van uw problemen wordt afgeholpen des te sneller bent u gewend aan het nieuwe kunstgebit en kunt u er lekker mee functioneren.

Pijn

Het nieuwe kunstgebit kan in het begin best pijnlijk zijn. Het zit strakker rond uw kaken en kan op sommige plaatsen vaak te strak zitten. Bij het plaatsen van het gebit is dit vaak niet het geval dan gaat u zonder problemen de deur uit. Doordat u mond met het nieuwe gebit vaak voller is en de kiezen eerder op elkaar komen, moeten ook de spieren aan deze nieuwe manier van bijten wennen. In het begin kan het gebeuren dat u een soort van spierpijn aan de kauwspieren voelt. Dit kan erg vervelend zijn. Toch is het belangrijk het nieuwe kunstgebit te blijven dragen zodat ook de spieren zo snel mogelijk gewend raken aan dit nieuwe kunstgebit. Als u vanwege alle voorgaande problemen telkens het oude gebit gaat dragen, zult u nooit wennen aan het nieuwe kunstgebit. Hou het nieuwe kunstgebit altijd in, bel ons en slijp of vijl nooit zelf aan het kunstgebit dit kan ten koste gaan van de pasvorm, en de garantie op het kunstgebit is dan vervallen.

Eten

Een van de belangrijkste dingen die u met uw kunstgebit doet, is eten. Ook dat doet u in het begin waarschijnlijk wat onwennig en voorzichtig. Voordat uw nieuwe kunstgebit geplaatst wordt hoeft u geen vla en soep te gaan halen omdat u denkt dat het eten wel moeilijk zal gaan. We gaan ervan uit dat u meteen alles moet proberen. U ervaart echter zelf het beste wat wel en wat niet kan. Als u veel problemen ondervindt neem dan gerust de eerste dagen wat zachter voedsel maar probeer zo snel mogelijk uw oude eetpatroon op te pakken. Wanneer blijkt dat het eten van harder voedsel echt niet goed gaat dan kunt u altijd contact opnemen met ons zodat wij u hierbij kunnen begeleiden.

Smaak

In het begin kan het voorkomen dat de smaak iets afneemt. Dit zal vaak na korte tijd weer veranderen.

Speeksel

Veel mensen hebben in het begin last van te veel speeksel. Het speeksel loopt u uit de mond, of te weinig, of uw lippen plakken op elkaar. Dit is een vaak voorkomend probleem dat ook na enige tijd zal verdwijnen.

Spraak


De spraak kan enige tijd gehinderd zijn door het nieuwe kunstgebit. Enkele klanken zoals de S de T en de D kunnen in het begin problemen geven. Dit is normaal. Meestal gaat het na enkele dagen veel beter. Zo nodig kunt u hardop gaan lezen om ervoor te zorgen dat alles gaat klinken zoals u dat gewend was.

Reinigen van het kunstgebit

Uw kunstgebit is nu nog nieuw en mooi. Dat moet u zo houden. Net als bij u eigen tanden en kiezen komen er voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit, dit moet u reinigen. Het kunstgebit kan verkleuren door aanslag van nicotine, thee, koffie en wijn. Spoel uw mond en reinig uw kunstgebit na iedere maaltijd met water. U kunt uw kunstgebit het beste reinigen met een zachte borstel met groene zeep of een vloeibaar prothese reinigingsmateriaal. Ook kunt u uw kunstgebit ‘s nachts in prothesebakje leggen met water. Gebruik nooit heet water en chemische of agressieve reinigingsmaterialen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek of tandpasta. Deze materialen kunnen uw kunstgebit beschadigen en het aanzien nadelig beïnvloeden. Bij de drogist of apotheek zijn diverse schoonmaakmiddelen, borstels en prothesebakjes te verkrijgen.

Tandsteen

Tandsteen is niets meer dan kalk in uw speeksel dat zich afzet op uw kunstgebit. Dit komt het meest voor aan de binnenzijde van het ondergebit en aan de zijkanten, ter hoogte van de kiezen, bij het bovengebit. Dit is erg moeilijk te verwijderen. Een handig trucje is dan om het kunstgebit een hele nacht lang in een bekertje met pure keukenazijn te leggen. Gebruik niets anders en ga ook niet met een mesje aan het kunstgebit krabben. U beschadigt hier de prothese mee. Of u kunt het bij ons professioneel laten reinigen.

Reinigen van de mond

Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het tandvlees van de kaken waar het kunstgebit op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel. Besteed daarbij extra aandacht aan het verhemelte. Als schoonmaakmiddel kunt u het beste een mondmassage middel of lauw water gebruiken. Indien u het kunstgebit en het slijmvlies niet of onvoldoende reinigt, kunnen irritaties van het slijmvlies ontstaan. En u weet; voorkomen is beter dan genezen.

Draaggewoonten

Wanneer u gaat slapen, moeten uw kaken rust krijgen. Uw kunstgebit is wel een vervanging van uw eigen tanden, waar u wel mee slaapt, maar is nog steeds een hulpmiddel dat niet in de mond hoort. Daarom is het beter uw kunstgebit voor het slapen gaan uit te doen. Vindt u het echter vervelend om met een lege mond te slapen dan adviseren wij het ondergebit uit te doen en het bovengebit in te houden. Mocht u uit gevoelsoverwegingen toch uw hele kunstgebit dag en nacht willen dragen, laat dan uw mond en kunstgebit vaker controleren.

Controle

Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens een keer per twee jaar voor controle langs te komen. Het is verstandig dit advies op te volgen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo snel en ongemerkt. Als u regelmatig terugkomt voor controle kan uw kunstgebit weer goed passend worden gemaakt of u op tijd aanraden om een nieuw kunstgebit te laten maken (meestal na 5 tot 7 jaar) want ook uw kunstgebit slijt. De behandelaar controleert of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die een kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen mondafwijkingen ontstaan. Ook hier geldt voorkomen is beter dan genezen.