Implantaat prothese

implantaatKunstgebit op implantaten. Een implantaat is een kunstwortel die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen stonden. Meestal wordt niet voor iedere tand een implantaat geplaatst; om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee tot vier implantaten voldoende.

Een implantaat is in de regel gemaakt van titanium en heeft een keramische buitenlaag. Dit zijn beide materialen die het lichaam niet afstoot. Een implantaat heeft een doorsnee van ongeveer vier millimeter en is tien tot zestien millimeter lang.

De plaatsing gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving. Zelden is een implantaat in de bovenkaak nodig; implantaten in de onderkaak komen veelvuldig voor. Als uw kaak geheel genezen is van de ingreep, biedt een implantaat houvast aan uw uiteindelijke kunstgebit.

Wanneer kiezen voor implantaten

Een implantaat wordt vaak geplaatst als u over het maken van een normaal kunstgebit niet tevreden bent en klachten blijft houden. Of als u na verloop van tijd klachten ontwikkelt.

Bij langdurig dragen van een kunstgebit blijft met name de onderkaak slinken. De onderkaak wordt minder hoog en uw kunstgebit gaat steeds losser zitten. Het kunstgebit schuift over het tandvlees met daaronder het kaakbot, wat klachten kan geven.

Implantaten kunnen bij vrijwel iedereen geplaatst worden, al gelden voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er voldoende kaakbot aanwezig zijn om het implantaat in te verankeren.

Bovendien is het van belang dat uw kaakbot, uw tandvlees en uiteraard uzelf gezond blijft. Verder moet u bereid zijn de implantaten en het kunstgebit dat daarop bevestigd wordt, goed te reinigen. Tot slot: roken en overmatig alcoholgebruik hebben een nadelige invloed op het succes van het implantaat.

Verschillende systemen

Er bestaan verschillende verankeringssystemen om het kunstgebit vast te zetten over de implantaten. De twee meest toegepaste zijn een systeem met drukknoppen en een systeem met een steg, dat is een staafje tussen de implantaten. De keuze hangt met verschillende factoren samen.

Het plaatsen van de implantaten

Voor het plaatsen van de implantaten maakt u een aantal achtereenvolgende afspraken.

Om te beginnen ontvangt de implantoloog u om samen met u een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Voor het welslagen van de behandeling is het immers van belang om inzicht te hebben in uw gezondheid. Gebruik van medicijnen, complicaties of medische problemen bij eerdere tandheelkundige behandelingen en eventuele allergieën kunt u op de vragenlijst vermelden. Na het invullen van deze vragenlijst inspecteert de implantoloog uw mondholte. Ook maakt hij een röntgenfoto van uw kaken. Aan de hand van het onderzoek en de foto maakt de implantoloog een behandelplan.

Dit plan bespreekt hij met u. Aarzelt u niet om om toelichting of aanvullende informatie te vragen; de implantoloog zal u zo goed mogelijk antwoord geven. Als uw zorgverzekeraar de implantaatbehandeling vergoedt, vult de implantoloog samen met u de nodige (aanvraag) formulieren in. Aan het einde van het bezoek wordt de afspraak gemaakt voor het plaatsen van de implantaten. Het is raadzaam om iemand te vragen u naar deze behandeling te brengen. U wordt immers plaatselijk verdoofd en na de behandeling kunt u zich een beetje flauw voelen.

Het maken van het kunstgebit op implantaten

Als u uw implantaten heeft gekregen, komt u na enige tijd weer terug bij ons.

Opnieuw zullen er verschillende afspraken nodig zijn voor het aanmeten van uw nieuwe kunstgebit, of voor het veranderen van uw nieuwe kunstgebit op implantaten.

Nacontrole

Goed schoonmaken is van groot belang. Implantaten gaan in principe lang mee. Een goede hygiëne voor uw mond en uw kunstgebit is van het allergrootste belang voor het behoud van de implantaten.

De belangrijkste plaatsen die schoon moeten blijven, zijn de overgangen van de implantaten naar het tandvlees. Tijdens de poetsinstructie leert u welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn.

Daarnaast moet u regelmatig naar de implantoloog of mondhygiënist om uw implantaten te laten reinigen. Van even groot belang is het schoon houden van het kunstgebit en de mondholte. Om deze te controleren bezoekt u ook nog periodiek bij ons.

Model van kaak en gebit met implantaatschroeven

Model van kaak en gebit met implantaatschroeven