Partiële prothese

partiele-prothese

Een partiële prothese in de maak

Partiële prothese (een gedeeltelijke prothese). Ten opzichte van de volledige prothese is er echter in behandelwijze en verantwoording wel een groot verschil.
Het komt steeds vaker voor dat inwoners van Nederland niet al hun tanden, maar één of enkele gebitselementen verliezen. De ontstane ruimte kan dan op verschillende manieren opgevuld worden. De tandtechnicus zal dan in samenwerking met uw tandarts een voorziening voor u vervaardigen. Deze voorziening zal dan een uitneembare gedeeltelijke prothese zijn die tussen uw bestaande tanden past.

Welke soorten gedeeltelijke prothesen bestaan er?

1. De kunststofplaat prothese

De kunststofplaat prothese wordt volledig van kunststof gemaakt. Daar waar u enkele tanden mist vormt het kunststofdeel een steunend zadel op de kaak waarin de tanden en kiezen geplaatst worden. Er wordt altijd naar gestreefd dat de kunsttanden dezelfde kleur hebben als uw eigen tanden. Wanneer het houvast van de kunststofplaat prothese tegenvalt dan kan deze uitgevoerd worden met twee of meer gebogen ankers (haakjes) rond bestaande tanden zodat deze de plaat prothese meer retentie geven.

2. De frame prothese

partieleprothese

Voorbeeld van een frame prothese

De frame prothese bestaat uit een metalen frame waaraan zadels met kunstelementen vastzitten. Het frame wordt van een sterke chroomkobalt legering of van titanium gegoten en is samengesteld uit een basis, een hoofdverbindingsbeugel, kleine verbindingsbeugels en ankers rond uw eigen tanden.

Behandelplan

Het vervaardigen van de partiële prothese bestaat over het algemeen uit de volgende te nemen stappen. Natuurlijk kan het voorkomen dat uw behandelaar iets afwijkt van dit stappenplan maar toch tot hetzelfde resultaat komt.

Afspraak 1. Intakegesprek + eerste afdrukken

U meldt zich bij uw behandelaar om een partiële- of een frame prothese te laten vervaardigen. Deze zal de situatie bekijken en controleren.

De eerste afdrukken van uw beide kaakdelen worden vervaardigd. Afhankelijk van de grootte van de voorziening kan meteen bepaald worden hoe uw tanden en kiezen elkaar moeten raken en welke kleur voor de tanden en kiezen er gebruikt moet worden.

Afspraak 2. Definitieve afdruk en beetbepaling

Met behulp van een op maat gemaakte lepel wordt de perfecte pasvorm van de partiële- of frame prothese bepaald.
Met behulp van een beetplaat, wordt bepaald in welke positie uw tanden en kiezen van de boven en onderkaak elkaar raken. In deze fase wordt ook de kleur van uw tanden en kiezen met u gekozen.

Afspraak 3. Passen

Met behulp van de wasplaat met hierin uw tanden en kiezen wordt bekeken of de kleur van de gekozen tanden en kiezen overeenkomt met de kleur van uw eigen tanden en kiezen en wordt bekeken of de tanden en kiezen goed in uw mond staan.

Afspraak 5. Plaatsen van de prothese

De partiële- of frame prothese wordt in uw mond geplaatst waarbij meteen wordt gecontroleerd of deze niet klemt of pijn veroorzaakt.

Afspraak 6. Controle

Na enkele weken volgt een nacontrole.