Kronen en bruggen

kronen-bruggen-dental-techniek-groningen-7Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug bestaat uit een kunsttand en twee kronen en wordt vastgemaakt aan één of twee aangrenzende natuurlijke tanden. De brug overspant zo de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. De brug wordt met behulp van cement vastgezet.

De brug kan uit verschillende materialen worden vervaardigd. Afhankelijk van de locatie en de functie van de brug zal de tandarts u een bepaald materiaal adviseren. De kleur van de brug kan worden aangepast aan de kleur van uw natuurlijke tanden.

Behandeling in stappen

De behandeling van een kroon of brug verloopt in stappen. Hiervoor zijn meestal twee of drie bezoeken aan uw tandarts nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Dit duurt ongeveer twee weken.

Eerst wordt een deel van de tand of kies, waar de kroon/brug aan verankerd wordt, bijgeslepen totdat er genoeg ruimte is om een kroon/brug te maken. Voor microscopische vergroting maakt de tandarts eventueel gebruik van een loepbril. Zo nodig krijgt u een plaatselijke verdoving. Vervolgens maakt de tandarts, met behulp van zacht materiaal, een exacte afdruk van de te behandelen tand of kies en de omliggende tanden. Het tandtechnisch laboratorium gebruikt de afdruk om een passende brug te maken. Totdat de definitieve kroon/brug klaar is, wordt er een tijdelijke kroon/brug van kunststof geplaatst. Als de definitieve kroon/brug wordt geplaatst, zal uw tandarts een paar kleine handelingen verrichten om er zeker van te zijn dat u goed kunt bijten. De kroon/brug wordt eerst gepast en daarna vastgemaakt met een speciaal daarvoor bestemd cement.

kronen-bruggen-dental-techniek-groningen-5 kronen-bruggen-dental-techniek-groningen-6 kronen-bruggen-dental-techniek-groningen-3 kronen-bruggen-dental-techniek-groningen-4 kronen-bruggen-dental-techniek-groningen-1 kronen-bruggen-dental-techniek-groningen-2